Articles

Anmeldelse af teaterstykket Shakespeare Tur/ Retur

147crop

Shakespeare tur/retur. spiller i Grønnegårds Teatret –

Med indgang i Amaliegade 23 –

Teaterstykket kan ses fra den 3. juli til den 21. juli 2013.

 

Kan en loppe gø? Muligvis, men jeg har aldrig hørt det.

Kan man trække en kamel gennem et nåleøje? Muligvis, men jeg har aldrig set det!

Kan Grønnegårdsteatret spille 4 Shakespeare skuespil, på en time?

Altså skuespillene, ”Romeo & Julie”, ”Hamlet”, ”Helligtrekongersaften” og ”Som man behager”. Jeg har hverken hørt eller set det før, men det gjorde jeg torsdag den 4. juli, sammen med min datter.

En forestilling, som hele familien, kan glædes over, idet Grønnegårdsteateret oplyser at børn, helt ned til 8 år, kan have glæde af forestillingen. Det mener jeg ikke er helt korrekt, for min datter på 4 år, havde stor glæde af forestillingen. Ved forestillingens afslutning, løb min datter op til skuespillerne, og spurgte om de stoppede allerede nu.

Grønnegårdsteatret kunne med sindsro, havde skrevet, en forestilling for store og små, i alle aldre. Og yderligere, kunne de have skrevet, fuld tilfredshed eller penge tilbage. Det havde aldrig kostet dem ekstra.

Børn og voksne gribes og forføreres af skuespillerne, ind i Shakespeares univers, hvor de møder en række af hans berømte figurer.

Vi møder Hamlet og Ophelia, Romeo og Julie, Rosalinde og Orlando,- og en række andre af Shakespeares berømte figurer.

De står som statuer i haven, men vækkes til live af Puks tryllestøv. Puk er en alf, som med medrivende følelser, skaber liv i de omkringstående statuer i haven. Siger Puk en usædvanlig lyd, gentager statuerne i haven, den usædvanlige lyd. Og mere til, de begynder at skifte form og træde i karakter, som en eller flere af Shakespeares berømte figurer.

I de mere udtryksfulde øjeblikke, af disse usædvanlige bevægelige og lydfulde statuers liv, kom jeg flere gange til at tænke på Edvard Munchs kunstværk,- ” Skriget”. Samme udtryksfuldhed og inderlighed, ser man flere gange hos disse besynderlige udtryksfulde statuer.

Skriget af Edvard Munch hænger på Munchmuseet i Oslo, men de unge skuespillere, der medvirker i Shakespeare Tur / Retur, er alle under uddannelse på skolen for scenekunst. Og de kommer ikke til at hænge på Statens Museum for Kunst. Derimod får de travlt, når de er færdiguddannet fra Skolen for Scenekunst (tidligere Statens teaterskole)

Shakespeare tur / retur, er således en mulighed, for at se skuespillere, der ikke er frosset fast i klichéagtige ansigtsudtryk, som de erfaringsmæssig ved virker på publikum, men derimod skuespillere med stor spillelyst og risikovillighed, upåagtet af om det påvirker publikum, på den rigtige og forventede måde.

Det er således en forestilling, der balancerer mellem skuespilkunst og installationskunst, og ikke kompromitterer nogen af disse to kunstarter.

Det var en fornøjelse for mig at opleve Shakespeare Tur / Retur. Selv efter forestillingen afslutning, hvor min datter løb efter skuespillerne, for at stille dem spørgsmål om forestillingen. Skuespillerne var enestående søde mod de tilløbende børn.

Kvalitetskunst, har ingen aldersgrænse. Denne forestilling er kvalitetskunst, fremført af eksperimenterende, modige og nysgerrige unge skuespillere, der ikke søger den sikre velkoreograferede udtryksform, men derimod er villige til at falde igennem på bedste professionelle vis.

Som jeg indledte med, vil jeg afslutte denne personlige anmeldelse. Kan Grønnegårdsteateret spille 4 Shakespeare skuespil, på en time. Ja, det kan de, og antagelig også høre en loppe gø og lokke en kamel gennem nåleøjet.

Min datter og jeg, ankom en time før forestillingen begyndte. En time, hvor vi hyggede os i en smuk gammel københavner-baggård med en dejlig gårdhave, hvor vi siddende på vores medbragte tæppe, nød vores indkøbte lækkerier og hyldeblomstsaft, inden vores start på en god teateroplevelse.

Sommervejr eller ej, så er det værd at tage omkring Grønnegårdsteateret med indgang i Amaliegade 23, for at give sig selv, venner og familien nogle dejlige timer, sammen med nogle unge livlige og dejlige skuespillere.

Gode sommerhilsner,
Marcus Vigilius Brendstrup

CEO for MVmdcc.com