Articles

600 danskere dør hvert år af selvmord. Det er tre gange flere, end der omkommer i trafikuheld. Blot ved at lytte, kan du redde et liv. Læs mere herom !

Hvor mange begår selvmord om året i Danmark?

Selvmord er forsat tabuiseret og derfor svært at tale om, for de fleste personer. Særlig hvis de personer går med tanker om selvmord.

Der er cirka 600 personer, der dør af selvmord hvert år i Danmark. Det er cirka tre gange så mange, som der dør i trafikuheld, skriver Center for Selvmordsforskning.

Antallet af selvmord ligget stabilt på omtrent 600 om året i Danmark, oplyser Psykiatrifonden.

Siden 2010 er antallet af selvmord hverken vokset eller faldet.

Hvem er de mest udsatte grupper for selvmord i Danmark?

Misbrugere af alkohol eller stoffer, de er i større fare for at begå selvmord end personer uden psykisk sygdom.

Gældende for kvinder med psykiske sygdomme, er selvmordsrisikoen 12 gange større, og for mænd er den 7,5 gange større, – end for resten befolkningen.

Særlig selvmordstruet grupper,  er således misbrugere, – personer, der lider af en psykisk sygdom, ældre mænd, unge piger, og endvidere personer, der tidligere har forsøgt selvmord, samt efterladte til pårørende, der har begået selvmord.

Hvad med børn og selvmord i tal ?

En undersøgelse blandt danske studerende i alderen 16-24 år viste, at 40 procent havde haft selvmordstanker.

Hos børn under 15 år forekommer selvmord sjældent. Hvert år begår to til tre danske børn dog selvmord.

Blandt de 15-19 årige er der tre selvmord for hver 100.000 piger og otte for hver 100.000 drenge.

Selvmordsforebyggelse

Selvmordstanker og selvmordsforsøg er altid tegn på, at et menneske er ved at miste kontrollen over sin situation. For at forebygge selvmord og selvmordsforsøg er det vigtigt, at vi er flere, der tager ansvar – hvad enten vores relation til den kriseramte er af privat eller professionel karakter.

Forebyggelse af selvmord virker

Hjælp til selvmordstruede mennesker har stor virkning, og nedsætter risikoen for selvmord med 27 procent.

Behandlingsformen med de personlige samtaler, har en positiv forebyggende virkning på både den korte og den lange bane.

Personer, der får en selvmordforebyggende behandling, har 27 procent lavere risiko for at forsøge at begå selvmord igen. Og, har 38 procent lavere dødelighed, end personer, som ikke har modtaget en lignende behandlingsform efter selvmordsforsøg.

Tag ansvar, når en anden er i krise

Møder du et menneske i krise, skal du reagere på det. Du kan hjælpe ved at vise opmærksomhed og støtte personen i at opsøge den nødvendige hjælp.

For at forebygge selvmord og selvmordsforsøg, er det vigtigt, at vi er flere der tager ansvar.

Det er en skrøne, at folk, der taler om selvmord, ikke handler på det.

Vi skal reagere, når vi møder et menneske i krise. Vi kan ikke løse et andet menneskes problemer, men vi kan bidrage til, at personen får den nødvendige hjælp.

Er du i tvivl om hvorledes du kan hjælpe, eller få hjælp, så kontakt Livslinien på tlf. 70 201 201. Og, det kan du gøre alle årets dage, fra kl. 11-04.

Via dette link – Læs mere om Livslinien – kan du læse mere om Livsliniens hjælp til selvmordstruede og hjælp til pårørende.

Er du pårørende til en selvmordstruet eller opdager en person er selvmordstruet, så hjælp dem videre til professionel rådgivning. Du kan meget vel ende med at redde et liv, samt redde de pårørende for at opleve en stor sorg, ved at miste et familiemedlem.

En europæisk undersøgelse af 24.388 selvmord, har vist, at der i dagene lige efter jul, er 40 procent flere selvmord end forventet i forhold til årsgennemsnittet.

Så er du bekendt med, at eksempelvis en ældre nabo, år efter år holder jul alene. Hvorfor så ikke gøre plads til en ekstra gæst omkring julebordet, og måske redde et liv.

Et af julens vigtige budskaber er jo næstekærlighedsbudskabet.

Næstekærlighed, kan opleves som en mulighed eller et krav. Et mellemværende mellem mennesker. Kollegaen, der har brug for hjælp. En ven eller søskende i krise. Den hjemløse på gågaden, der bedende rækker en skål frem og spørger efter mønter, – eller rækker “hjertet” frem, for at få et kram, som led i at føle sig elsket og værdsat.

Husk, at du blot ved at lytte, kan ende med at gøre en positiv forskel, for én af 600 danskere, der hvert år begår selvmord.

Med venlig hilsen,

Marcus Vigilius Brendstrup

CEO for MVmdcc.com