Articles

Dokumentarportræt af filmfotograf – Simon Plum

Filmfotograf Simon Plum

Filmfotograf Simon Plum og filminstruktør Anders Østergaard ændrede den internationale politiske dagsorden med filmen Burma VJ.

Ikke at det var deres plan, at de ville ændre hverdagssituationen i Burma, som følge af, at de burmesiske munke vandrede igennem Burma’s gader – i protest mod – at landets befolkning blev fastholdt i svær fattigdom af landets militærregime.

Nej, – filmen Burma VJ’s tilblivelse – udsprang af – at filmcentralen i Danmark manglende en dokumentarfilm, der viste og fortalte om de kritiske leveforhold, der eksisterede for befolkningen i Burma.

Da filmcentralen var velvidende om, at filminstruktør Anders Østergaard kunne- og gjorde noget særligt med sine dokumentarfilm, så kontaktede filmcentralen Anders Østergard, som efterfølgende kontaktede filmfotograf Simon Plum.

Det er ikke så let, at få lov, og dermed på lovlig vis – at fotografere i Burma.

Anders Østergaard og Simon Plum måtte drøfte hvorledes de kunne producere en film, der indeholdt andet en historiske stillbilleder fra Burma, der blev understøttet af en fin og god fortællerstemme, som fortalte om billedernes indhold og væsentlighed for Burmas udvikling.

Situationen i Burma, var på daværende tidspunkt så anspændt, at blot det at eje et videokamera, det var den sikre vej til en høflig og hurtig anholdelse i det offentlige rum. Dog ikke med garanti for, at man kom tilbage igen … til det offentlige rum. Derimod var der langt større sikkerhed for, at man forsatte sin levebane i et lille lukket rum, i form af en fængselscelle.

Foto af filminstruktør Anders Østergaard, ved optagelserne til filmen Burma VJ

I et land som Burma, hvor ytringsfriheden tolkes som retten til at tie stille, der møder man ikke op med et dansk dokumentarfilmhold.

Både filminstruktør Anders Østergaard og filmfotograf Simon Plum, var indstillet på – at filmen om Burma – det skulle være en film, som de producerede. Derfor måtte de finde- og ligeledes udvikle løsninger på deres egne manglende videooptagelser fra Burma.

Trods der i Burma, var fængselsstraf for at have et videokamera, så var der alligevel en hemmelig gruppe af videojournalister i Burma, som videofilmede overgrebene på befolkningen. Videofilm, som viste hvad videojournalisterne så og oplevede i deres hverdag. Videofilm, som videojournalisterne efterfølgende sendte til internationale medier, via internettet og via satellitkommunikation.

Det var blandt andet disse videooptagelser, der blev blev grundlaget for – at filmen Burma VJ – kunne udvikles til den indflydelsesrige dokumentarfilm, som Burma VJ endte med at blive politisk. Endda på internationalt højt niveau.

Det var- og er ikke uden risiko for eget helbred og sikkerhed, at man producerer kritiske dokumentarfilm om et militærregime, som det der forsat eksisterer i Burma.

Foto af filmfotograf Simon Plum, på et stadion i Thailand, hvor han og Anders Østergaard, rekonstruerede en voldsom begivenhed i Burma, som blev videooptaget, men hvor videojournalisten i Burma, kort efter blev anholdt og hans videomateriale destrueret. Inden sin anholdelse, nåede videojournalisten dog at ringe til sine kollegaer og fortælle om sin videooptagelses indhold. Det gjorde at hændelsen i Burma kunne rekonstrueres af Simon og Anders Østergaard.

De mange videojournalisterne, der skjult arbejdede i Burma, – de blev undervejs, mens de blandt andet leverede videooptagelser til filmen Burma VJ , – der blev mange af dem anholdt af politiet, hvor så deres videooptagelser og videokameraer efterfølgende blev konfiskeret.

Hvorfor er det, at mennesker som filmfotograf Simon Plum og filminstruktør Anders Østergaard, reelt vælger at udsætte sig selv og andre, for en farefuld hverdag og arbejdsdag, mens de eksempelvis arbejdede på filmen Burma VJ ???

Netop ovennævnte spørgsmål, ville jeg gerne finde et svar på og derfor kontaktede jeg filmfotograf Simon Plum.

Måske ville jeg ved samtaler med Simon Plum, finde ind til drivkraften hos ham og Anders Østergaard, når de valgte at begive sig ud i filmprojekter og arbejdsopgaver, der rummer mange problemstillinger, hvor der kun eksisterer meget få lettilgængelige løsninger.

Min forudanelse var naturligvis, at både Simon og Anders, måtte have et dybtliggende medmenneskeligt engagement og ligeledes kommerciel forståelse, der gjorde det muligt for dem, at gennemføre filmprojekter, med budgetter af en størrelse, som mange andre filmproducenter ikke vil kunne producere en film for – af høj forandringsskabende værdi og kvalitet.

Efter jeg kontaktede Simon Plum, der har vi efterfølgende haft flere personlige og reelt fortrolige samtaler.

Resultatet af vores samtaler, er blevet et filmisk dokumentarportræt af Simon Plum, som jeg har valgt at navngive – Et portræt af livet og Simon Plum.

Jeg har filmisk valgt at portrættere Simon Plum, ved at han reflekterer over sine film og de livssituationer, som han ønskede at ændre til noget bedre for mange mennesker. Refleksioner hos Simon Plum, som via vores samtaler, bragte ham frem til egne livsoplevelser – samt glæder og sorger fra eget liv.

Med dokumentarfilmen – Burma VJ – der ændre Simon og Anders mange menneskers hverdag i Burma.

Med dokumentarfilmen – Den Hemmelige Smerte – der påvirkede Simon Plum og instruktør Mette Knudsen og idéperson Kate Kendel, den hemmelighedsholdelse, der eksisterer omkring de smertelige psykiske- og fysiske følger, som eksisterer hos kvinder … mange år efter at de er blevet omskåret.

Filmfotograf Simon Plum har således, i samarbejde med flere dygtige mennesker i dokumentarfilmmiljøet i Danmark, påvirket mange menneskers hverdag – der ellers lever i svært påvirkelige leveforhold. Eksempelvis i Burma og Sierra Leone.

Simons Plums første gennemførte uddannelse er som bygningssnedker.

Det er forunderligt at tænke på, at Simon Plum reelt startede med at uddanne sig til bygningssnedker, med planerne om efterfølgende at uddanne sig til arkitekt. Arkitekt fordi hans far, Harald Plum, var en dygtig arkitekt med egen tegnestue  …  og hvorfor skulle Simon Plum så ikke gå i sin fars fodspor, ved først at uddanne sig til bygningssnedker, for derpå at uddanne sig til arkitekt … med henblik på senere at overtage sin fars virksomhed.

Simon Plum startede ud med et pragmatisk karrierevalg, som bygningssnedker, men endte med at forfølge sin store passion for fotografering. Et karrierevalg, der nu igennem mere end 50 år, har gjort ham til en passioneret ildsjæl som filmfotograf, med hele verden som sin arbejdsplads.

Hermed introduktionen til dokumentarfilmen – Et portræt af livet og Simon Plum.

Hvis du efter at have læst ovenstående artikel eller efter at havde set dokumentarfilmen – Et portræt af livet og Simon Plum  … – hvis du efterfølgende, på lige fod med flere andre læsere, skulle ønske at komme i kontakt med Simon Plum, så formildler vi gerne kontakten til Simon Plum.

Det kunne være i ønsket om at benytte Simon Plum som filmkonsulent på egen dokumentarfilm eller som foredragsholder i egen virksomhed. I så fald, så kontakt os via dette link – kontakt til MVmdcc.com – så sætter vi dig i kontakt med Simon Plum.

Med venlig hilsen,

Marcus Vigilius Brendstrup

CEO for MVmdcc.com