Articles

Det må ikke blive banalt – siger Jørgen Leth!

Åbne døre.

Ikke lukke for mange bag sig.

Holde balancen.

Gå!

Gå igennem dem.

En besynderlig række af ord, og alligevel ikke.

Det er ord, der ikke blot indkredser vigtige dele af Jørgen Leths hverdag.
Det er meget vel, de ord, der udgør livets knivsæg, hvor Jørgen Leth søger at bevæge sig hen ad, uden at falde ned på hver side af knivsæggen. Delt i to. En virkelighed og en anden virkelighed.

Den man afviser, men som ofte gemmer på kimen til ens ekstraordinære handlinger. Netop denne, ofte meget private virkelighed, den ville jeg så gerne møde hos Jørgen Leth, da jeg interviewede ham.

Et interview, gennemført i sammenhæng med Jørgen Leths besøg hos Arnold Busck i Købmagergade, hvor Jørgen Leth læste op fra sin digtsamling, – “Det bliver ikke væk”

Da interviewet var slut, der stillede jeg et sidste spørgsmål. “Jørgen, ved du hvordan jeg tænker om dig som menneske”.

“Nej”, – svarede Jørgen, mens han kiggede lidt undersøgende og spørgende på mig, med hovedet lidt på skrå … – og jeg siger så følgende, – “Det er ikke alderen, som bringer barnet tilbage i dig. Alderen viser blot hvilket barn, du er forblevet. Hvis jeg skulle beskrive dig som et barn, så ville jeg sige, at du har leget, undersøgt og afprøvet og udfordret livets muligheder, igennem hele dit liv”.

Jørgen reagerer positivt og intenst, med ordrerne , – “Det skal du skrive, det skal du skrive, for det er sandt”. Og, det lovede jeg Jørgen at gøre, fordi jeg oplever, at det er sandt. Og fordi, jeg tror, Jørgens livsindstilling, kan være en positiv provokation og inspiration, for mange mennesker.

Med venlig hilsen,

Marcus Vigilius Brendstrup

CEO for MVmdcc.com

NB. Jørgen Leths digtsamling – “Det bliver ikke væk” – kan bestilles via nedenstående link:

Til Gyldendal, hvor digtsamlingen kan købes og anmeldelser af digtsamlingen kan læses.